Η Άνω πόλη της Κόνιτσας έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενος παραδοσιακός οικισμός και διατηρεί τα γραφικά, εντυπωσιακά παραδοσιακά διατηρητέα πετρόκτιστα αρχοντικά της, τις παλιές εκκλησίες και βρύσες. Ανηφορίζοντας στον λιθόστρωτο δρόμο από το Δημαρχείο, ενδιαφέρον έχουν το αρχοντικό του Χουσεΐν Μπέη Σίσκου, χτισμένο το 1845, το εντυπωσιακό αρχοντικό της Χάμκως, μητέρας του Αλή Πασά, και η οικία Τόγκα, η οποία χτίστηκε το 1890 και χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κτίρια τα οποία είναι τα χαρακτηριστικότερα δείγματα οικοδομημάτων της οθωμανικής περιόδου.
Συνεχίζοντας στα λιθόστρωτα σοκάκια συναντούμε την λιθόκτιστη μητρόπολη του Αγίου Νικολάου. Είναι μια εντυπωσιακή εκκλησία, χτισμένη το 1842(αλλά στην ίδια θέση προϋπήρχε ναός του 1612) η οποία φιλοξενεί πλήθος εικόνων και ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο της εποχής που αξίζει να δείτε.
Συνεχίζοντας κατηφορικά από την μητρόπολη του Αγίου Νικολάου η περιήγηση στα πέτρινα σοκάκια της είναι μια αξέχαστη εμπειρία, θαυμάζοντας από κοντά τα πανέμορφα διατηρητέα αρχοντικά σε συνδυασμό με την εκπληκτική θέα που αντικρίζει κανείς πλέον κατηφορίζοντας τα σοκάκια της Άνω πόλης, απλώνεται εμπρός, η καταπράσινη κοιλάδα και τα τρία ποτάμια που την διασχίζουν, ο Αώος, ο Βοϊδομάτης και ο Σαραντάπορος να συνθέτουν ένα πίνακα ζωγραφικής.
Φθάνοντας πάλι στο Δημαρχείο από την νότιο-ανατολική πλευρά συναντάμε το κτίριο που στεγάζει το ίδρυμα του Κλέαρχου Παπαδιαμάντη που αποτελεί και την Δημοτική πινακοθήκη. Κύριος σκοπός του ιδρύματος αποτελεί η πολιτιστική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του ευεργέτη της Κόνιτσας.
Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο οδηγούμαστε στην λιθόστρωτη παλαιά αγορά και το ιστορικό κέντρο της πόλης, και συνεχίζοντας αντικρύζουμε την σύγχρονη κεντρική πλατεία με τους πλατάνους ενσωματώνοντας τον παλμό του νέου ιστού της Κόνιτσας. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο καταλήγουμε στα βορειοδυτικά της πόλης, στην εξωτερική πύλη ενός αισθητικά εκτεταμένου καταπράσινου δασυλίου που σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος του έχει φυτευτεί αμπελώνας. Το μονοπάτι μας οδηγεί στο κέντρο του αγροκτήματος σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο με λειτουργικούς χώρους και σπουδαία αρχιτεκτονική, την Αναγνωστοπούλειο Γεωργική Σχολή που χτίστηκε το 1925 με δαπάνες και σύμφωνα με τη διαθήκη του εκ Παπίγκου Ζαγορίου μεγάλου ευεργέτη παγκόσμιας εμβέλειας Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου (1838-1906), ο οποίος διετέλεσε για πολλά έτη διευθυντής της Σχολής Κωφαλάλων Perkins στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως Γεωργική Σχολή κατά τη διάρκεια των οποίων εφαρμόστηκαν πρότυποι μέθοδοι γεωργικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μοντέλα. Αργότερα το κτίριο δόθηκε σε διάφορες χρήσεις, κυρίως ως εκπαιδευτήριο (Τεχνική Σχολή, Τεχνικό & Επαγγελματικό Λύκειο κα).
*Πρόσβαση πραγματοποιείται σε συνδυασμό είτε με οδικό μέσο είτε πεζοπορώντας