Χτισμένες στις νότιες πλαγιές του Σμόλικα, και σε υψόμετρο 1150μ. βρίσκονται οι Πάδες. Είναι ένα χωριό περιτριγυρισμένο από πλούσια δάση δρυός,, μαύρης πεύκης και Ελάτης. Πανω από το χωριό βρίσκεται ένας βράχωδης κρημνος που μοιάζει με γριά και ονομάζεται «Μοσσια» ( γριά στα βλάχικα) το οποίο είναι ένα θέαμα που δεν το συναντάς εύκολα κάπου αλλού και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του χωριού.
Απέχουν 30χλμ από την Κόνιτσα, 3,5χλμ. από το Παλαιοσέλλι και 30χλμ από το χιονοδρομικό της Βασιλιτσας.
Η ονομασία του χωριού ετυμολογείται από την λέξη των αρχ. Ελληνικών Παδος ( δρυς, οξιάς) και το λατινικό Padus (πεύκο) > βλάχικα δάσος.
Οι κάτοικοι του χωριού εκτός από γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ήταν υλοτόμοι,, αγωγιάτες, έμποροι και σαμαράδες.
Οι Πάδες κόβουν την ανάσα με την θέα στην βουνοσειρά της Γκαμήλας. Είναι ένα χωριό με άφθονα δροσερά νερά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα και ευνοϊκό κλίμα για παραθέριση.
Επιπλέον ,είναι ιδανικός τόπος απόδρασης γιατί συνδυάζει την ανάβαση στην 2η υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Σμόλικα μέσω του Ο3 (Εθνικό Ορειβατικό μονοπάτι) με την επικείμενη Δρακόλιμνη σε σχήμα καρδιάς και τους σπάνιους αλπικούς Τρίτωνες που ζούνε στα νερά της, κατάβαση στον ποταμό Αώο για ψάρεμα και κανό μέσα από υπέροχες διαδρομές, αλλά και αναρρίχηση στα υπερκείμενα βράχια του χωριού.
Παράλληλα, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι εκκλησίες και οι παλιοί νερόμυλοι. Αξιοθαύμαστη είναι η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ,σε σχήμα βασιλικής του 1784 με αγιογραφίες και υψηλής τέχνης τοιχογραφίες που απλώνονται σε όλη την εκκλησία. Αξιοσημείωτο είναι και το καμπαναριό που βρίσκεται πάνω στον αιωνόβιο πλάτανο στο προαύλιο της εκκλησίας. Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος στην είσοδο του χωριού , η Παναγία στον κάτω μαχαλά, , ο Άγιος Δημήτριος, το παλιό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία , όπου γινόταν το ομώνυμο πανηγύρι στις 20 Ιουλίου, οι Άγιοι Απόστολοι δίπλα στο δημόσιο δρόμο όπου γίνεται πανήγυρη στις 30 Ιουνίου, καθώς και οι παλιοί νερόμυλοι στον Μυλοπόταμο.
Οι Πάδες πανηγυρίζουν στις 15 Αυγούστου , με τριήμερο παραδοσιακό γλέντι. Ξεχωριστό γλέντι γίνεται κάθε αποκριά με το κάψιμο της << Πουάρκας >> και το μαγείρεμα της φασολάδας. Υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες για να απολαύσετε παραδοσιακό φαγητό.